Grave sanering Klinkerstraat e.o.

Compliment vanuit Werkorganisatie CGM:

In 2020 heeft BGM in opdracht van de nutsbedrijven Brabant Water en Enexis de water en gasleidingen vervangen in de binnenstad van Grave. De werkzaamheden zijn gestart begin maart 2020 en zijn afgerond voor de kerstvakantie 2020. Voor deze werkzaamheden was het noodzakelijk dat wegen werden afgesloten en de gehele bestrating werd opgebroken. Nadat de water en gasleidingen waren vervangen werd de bestrating weer aangebracht.

Gelijktijdig met het vervangen van de water en gasleidingen is ook de glasvezelkabel aangelegd in de binnenstad. Het grote voordeel hiervan is dat de sleuf maar één keer open en dicht gaat wat weer leidt tot een kortere uitvoeringsduur.

Om bovenstaande gecombineerde werkzaamheden te kunnen uitvoeren in de complexe binnenstad van Grave was geen eenvoudige opgave. Bij dit project heb je namelijk te maken met ondernemers die de winkel draaiende dienen te houden en natuurlijk de burgers die te allen tijde te voet bij hun woningen moeten kunnen komen. Verder was het noodzakelijk om constant de planning aan te passen omdat het coronavirus BGMinfra verplichtte om plotseling voor een andere uitvoeringswijze te kiezen.

Tijdens dit project is een omgevingsmanager van BGM ingezet om de werkzaamheden met de ondernemers en inwoners van de binnenstad te communiceren. Ondernemers en burgers kregen snel een antwoord van BGM-infra als er vragen of opmerkingen waren.

BGM-infra is een gedreven, accurate en zorgvuldige aannemer, die altijd klaar stond voor de burgers en de ondernemers van Grave wat we zeer belangrijk vonden.

BGM-infra, complimenten voor de uitvoering van begin tot het einde.

Twan Grisel, medewerker Werkorganisatie CGM werkend voor de gemeente Grave.
 

Saneren water- en gasleidingen in de Binnenstad van Grave

Grave is de meest belegerde vestingstad van Nederland. De sporen van de veldslagen zijn nog steeds zichtbaar in de historische binnenstad van Grave. De veelal kronkelige kleine straatjes en steegjes met sierbestrating, keikoppen en granieten opsluitbanden vormen het bijzondere DNA van Grave. Naast de veelal monumentale panden is het project gebied tevens aangemerkt als cultuurhistorisch gebied, wat betekend dat wij veelvuldig contact hebben met de archeologische dienst.

Ondanks de corona periode waarin wij nu leven zijn wij met aangepaste werkinstructies voor Brabant Water en Enexis in deze binnenstad momenteel de water- en gasleidingen aan het vervangen. Zowel de hoofdleidingen als ook de aansluitingen naar de woningen worden vernieuwd. Daarnaast wordt de binnenstad direct voorzien van een nieuw glasvezelnetwerk van E-Fiber.

Zéér belangrijk en extra aandacht geven wij aan de klanten, horeca, ondernemers, hulpdiensten, stichting Visio en de directe omgeving. Dit doen wij o.a. middels inzet van onze omgevingsmanager, die dit wekelijks middels een planning communiceert met de belanghebbende. Te denken aan; plannen en saneren van de oude leidingen op straatniveau met de daaraan gekoppelde verkeersmaatregelen welke wekelijks op maat worden verzorgd.

Een groot gedeelte van de binnenstad is tevens gelegen in het EEL gebied van Waterschap Aa en Maas wat betekend dat deze werkzaamheden in de maanden april tot en met september uitgevoerd dienen te worden. De oude asbestcement waterleiding en gietijzer gasleiding worden in dit gebied vervangen door nieuwe PE leidingen zowel de aansluitingen als ook de distributieleidingen.

In de smalle straatjes en steegjes worden de sleuven middels een grond zuigwagen uitgezogen. Dit voorkomt graafschades aan de bestaande infra structuur, uitkomende grond gaat naar depot zodoende behouden we werkruimte, tijdelijke voetpaden en overige sierbestrating blijft vrij van vervuiling. De ondergrond is een mengsel van verschillende grondsoorten en oude funderingen. Omdat wij geen puin houdende grond opnieuw kunnen verwerken op en naast de nieuwe en bestaande kabels en leidingen wordt deze gezeefd op ons depot. Per straat wordt de grond gescheiden gehouden om vermenging van verschillende types bodemkwaliteit te voorkomen. De overblijvende fijne fractie wordt terug in dezelfde sleuf verwerkt. 

Er wonen veel slechtzienden in de vestingstad en omgeving. Dit vraagt extra zorg voor de veiligheid naast de werkvakken. Met het Platvorm voor mensen met een functiebeperking Grave en Stichting Visio is afgesproken dat de werkvakken volledig worden afgezet met lage bouwhekken. Daarnaast is ook afgesproken dat woningen, winkels en horeca bereikbaar blijven middels loopbruggen met leuning.

De water- en gasleidingen worden middels “de meeneemmethode” gesaneerd, wat betekend dat de sleuven één maal open gaan en de aanwonende daarbij ook één maal hinder ondervinden van onze werkzaamheden. In week 14 zijn wij dit project opgestart, momenteel is de helft van het project gerealiseerd en zullen wij eind 2020 het geheel opleveren aan Gemeente, Brabant Water en Enexis. Aan samenwerking op dit uitdagende project geen gebrek, als één team met medewerking van Gebr. van Venrooij, Methorst, Buko en Nemex zijn wij geheel op planning.

Via onze website communiceren wij wekelijks de voortgang van de werkzaamheden om zodoende alle belanghebbende te blijven informeren.

Vanuit BGM Infra wensen wij eenieder een fijne en gezonde vakantie toe!

BGM Infra Cuijk

Simon Homburgstraat 17
5431 NN Cuijk

Postbus 43
5430 AA Cuijk

T +31 485 31 61 47